perjantai 9. marraskuuta 2007

DNDI

Apuvälinemessut ovat täydessä käynnissä Suomessa mutta harmittavasti itse en niille päässyt.
Silmiini sattui kuitenkin DNDI.org.
Kyseinen järjestö on Drugs for Negleted Diseases Initiative. Tarkoituksena heillä on kehittää lääkkeitä vähävaraisille massoille niin että lääkkeet olisivat hinnaltaan sopivia. Käynnössä siis puhutaan hyväntekeväisyydestä.
Tuossa kokoonpanossa on mukana useita firmoja joten yksittäisen firman panostus asiaan ei ole liian suuri ja toisaalta jokainen firma hyötyy toisten tutkimuksesta aina varmasti. Tässä on kyse yhteisöllisyydestä, mass collaboration, ja sen tuomista uusista malleista sekä hyödyistä kaikille osapuolille. Eräänlainen lääketeollisuuden'open source'.

Koska harvinaisten lääkkeet ovat myös hiukan hankalia lääkefirmoille (kalliita kehittää, vähän ostajia) niin olisikohan mahdollista edetä EU-tasolla lääkefirmojen suuntaan vastaavalla ajatuksella? Tai ehkä jopa lähestyä tuota DNDI:tä ja keskustella heidän kanssaan miten heidän näkemyksen mukaan asiassa voisi edetä tai kehen siitä kannattaisi ottaa yhteyttä.

Pitäisikö enemmänkin saada ajettua enemmän yhteisöllisiä tutkimuksia? Esimerkiksi geenikartta-projekti on ollut yhteinen projekti jossa on saatu perustutkimus tehtyä huomattavan nopeasti kun tutkijoita on ollut käytössä moninkertainen määrä, sen sijaan lääkefirmat ovat sitten luoneet ne rahansa kehittämällä lääkkeet geenitutkimuksen perusteella.

Vaihtoehtoja on varmasti mutta voi vaatia vuosien ja vuosien lobbaamisen ja oikeita kontakteja ennenkuin mitään tapahtuu. Ehkä lääkeryhmä (Harvinaisten yhteystyöprojekti) voisi mietiskellä asiaa tältäkin kantilta?

Vesku

Ei kommentteja: