torstai 26. maaliskuuta 2009

Lehdistötiedote: HUS sai eduskunnan oikeusasiamieheltä huomautuksen

HUS sai eduskunnan oikeusasiamieheltä huomautuksen lainvastaisesta ohjeistuksesta ja menettelystä:
Johtajaylilääkärin ohjeet vaikeasti kehitysvammaisten tehohoidosta rikkovat yhdenvertaistuussäännöstä

Vammaisperheiden monitoimikeskus Jaatinen ry arvosteli 19.11.2007 päivätyssä kirjeessään HUS:n johtajaylilääkärin ohjetta (1/2007), joka kantelijan mukaan rajoittaa vammaisten lasten oikeutta hoitoon HYKS Lasten ja nuorten sairaalassa.

Johtajaylilääkärin ohjeessa opastetaan: ”Esimerkiksi vaikeasti kehitysvammaiset eivät yleensä kuulu tehohoidon piiriin.” HYKS Lasten ja nuorten sairaalassa on myös tehty päätöksiä lapsen elvyttämättä jättämisestä (DNR-päätös) vanhempien tietämättä. Tätä päätöstä ei ole läheskään aina peruttu lapsen tilan muuttuessa. DNR-päätöksen sisältö on ollut monissa tapauksissa epäselvä ja niihin liitetään helposti muita päätöksiä hoidon rajaamisesta (ei iv-nesteytystä, ei iv-antibioottia, ei monitorointia, ei lisähappea, infektioita ei hoideta).

Eduskunnan oikeusasiamies korostaa lausunnossaan, että DNR-päätöstä tulee voida muuttaa tai se tulee voida peruuttaa. Päätös tulee tehdä yhteisymmärryksessä potilaan tai hänen edustajansa kanssa. Tehdyn päätöksen perusteet ja päätöksen sisältö, laajuus ja kesto tulee merkitä potilasasiakirjoihin. Oikeusasiamiehen mukaan nykyistä lainsäädännöllistä tilannetta ei voida pitää potilaiden, heidän edustajiensa eikä myöskään terveydenhuollon ammattilaisten oikeusturvan kannalta asiallisena ja asianomaista potilaslainkohtaa on täsmennettävä.

Terveyspalveluja on annettava siten, ettei ihmisiä ilman lääketietellisesti perusteltua syytä aseteta eri asemaan muun muassa heidän ikänsä, terveydentilansa tai vammaisuutensa perusteella.

Lisätietoja aiheesta:

Jaatinen - vammaisperheiden monitoimikeskus ry

Miina Weckroth
toiminnanjohtaja

Ei kommentteja: